Vi har testet Chromebook, Chromebox og Chromebit i lang tid nå. Vi har gjort oss mange erfaringer som vi gjerne vil dele i denne oppsummeringen.

Generelle erfaringer
Alt startet med at vi var generelt interessert i teknologien. Da vi kjøpte inn vår første Chromebook regnet vi med at konklusjonen ville bli at det er for tidlig for bedrifter å innføre denne teknologien.

Etter kort tids bruk ble flere av våre ansatte interessert i teknologien og vi endte opp med å kjøpe inn og teste 3 forskjellige Chromebook, 3 forskjellige Chromebox og 1 Chromebit. Dvs at vi har testet både bærbare og stasjonere maskiner.

Først og fremst må vi si at det med Chrome OS, på samme måte som med Windows PC-er, er viktig å velge riktig maskinvare til behov og bruk. Her snakker vi både om ytelse og hva som skal kobles til av skjermer og andre komponenter. Men er er mange godsaker å velge mellom og selv om Chrome maskiner er både rimeligere og raskere enn ordinære PC-er så er det ikke nødvendigvis smart å velge de rimeligste alternativene. Når det er nevnt så kan man absolutt kjøpe en rimelig Chromebook og være storfornøyd dersom denne stort sett skal brukes til surfing. 

Etter test av forskjellige Chromebooker og Chromeboxer opplevde vi at det ikke var noe problem å bytte ut Windows PC-er med Chrome OS. Riktignok var det litt grubling og tilvenning før vi ble komfortabel med Chrome-OS sin måte å jobbe på. Men når vi først ble vant med funksjoner og brukergrensesnittet til Chrome OS ble vi rett og slett avhengig. Etter 2 mnd. bruk med systemet følte ingen for å gå tilbake til Windows. Vi opplever faktisk Chrome OS så bra at vi i vår organsisasjon har byttet ut Office 365 med Google sine konkurrerende løsninger. Vi vil også levere Chrome produkter i vår nettbutikk i fremtiden.

Chromebook

Her er det svært mye å velge mellom. Dersom man f.eks. skal koble til flere skjermer og jobbe med tyngre office applikasjoner bør man velge en av de dyreste «pc-ene». Men det må legges til at dersom man velger blant de dyreste så trenger man likevel ikke strekke seg lengre enn 5-6000 kroner.

Chromebox

Her er det ikke like mye å velge mellom og det anbefales å gå for de dyreste alternativene uansett behov. Når det gjelder stasjonere maskiner vil man gjerne ha minimum 2 skjermer og det blir gjerne kjørt både video og bildebehandling. Uansett så vil de dyreste ligge under 4000 kroner.